Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Potovanja bodo v prihodnjih tednih morala počakati, a to ne pomeni, da ni mogoče potovati s prstom po zemljevidu. Ali pa prstov namočiti v kakšno okusno eksotično jed, ki vas spomni na nek oddaljen del sveta. Le roke si prej dobro umijte, se razume. Gremo na kulinarično pot okoli sveta!

Prepovedi potovanj, zapiranje trgovin in prepovedi javnih dogodkov ter kakršnihkoli večjih druženj lahko izkoristimo za kaj prijetnega in okusnega, na primer za kulinarično pot okoli sveta.

Za to, da preizkusimo vse tiste recepte, ki smo jih prinesli s potovanj ali pa že vnaprej degustiramo, kakšna je lokalna hrana krajev, ki jih še imamo na svojih seznamih želja. In za to, da končno do konca preberemo tisto knjigo, za katero je vedno zmanjkalo časa. Da končno letos pravočasno prevetrimo zimsko garderobo in naredimo prostor za pomladno ali pa dvignemo telefon in ob kavi na balkonu končno poklepetamo z nekom, za kogar si do zdaj nismo uspeli vzeti časa.

V teh negotovih časih prav nič ne škodi, če si znamo zaposliti misli in roke, še manj pa, če pri tem sodelujejo tudi brbončice. Gremo torej na kulinarično pot okoli sveta! Tu so recepti, ki jih lahko preizkusite.

Predjed: humus in guacamole, obvezni pomaki ob slanih prigrizkih  

Če že ne ob družabnem večeru, pa lahko kaj finega grizljate med branjem knjige (pazite, da ne umažete platnic!), poslušanjem podcasta ali gledanjem filma. Pomake so tiste omake, v katere nekaj pomakate. Ob posebni priložnosti, ko si pogledate skozi prste, so to lahko slani prigrizki, kot je tortilja čips. Lahko ga nadomestite z grisini s sezamom ali še najboljše – v pomake namakate korenček, papriko ali drugo zelenjavo.

Guacamole je tista zelena omaka iz avokada, ki prihaja iz Mehike. Zrel avokado zmečkate, mu dodate sol in poper, limonin sok, sesekljan paradižnik in papriko ter čisto drobno nasekljano čebulo.

Ob tej priložnosti vam bo všeč tud egipčanski humus. Tega naredite tako, da v mešalniku do gladkega zmešate čičeriko (iz pločevinke ali skuhano), strok česna, par kapljic sezamove paste, limonin sok in začimbe. Podrobnejša recepta najdete TU.

Paella – tista iz ponve

Španska paella je nekakšna rižota, ampak ne zares. Tradicionalno je narejena v težki železni ponvi, v kateri jo tudi postrežemo. Povsem v redu je, če se na dnu lepo zapeče, skoraj zažge in malo prime. Brez skrbi, ne bo veliko dela pri pomivanju posode, saj je ta del najboljši za “sladico”. Osnova paelle je riž, pred svojo slavo pa je bilo njeno bistvo to, da vanjo dodamo “ostanke” iz hladilnika. Zelenjavo, meso IN morske sadeže, ki jih prepražimo na olivnem olju, glavna začimba pa je zagotovo žafran. Če že ne na ognju, lahko paello po vrhu gratinirate kar v pečici.

Rumeni kari s piščancem in zelenjavo

Poenostavljena različica rumenega karija s piščancem in veliko zelenjave je okusna in nasitna jed, ki ni preveč zahtevna za pripravo. Njena najboljša lastnost (poleg okusa) pa je tudi to, da je odlična za krepitev imunskega sistema. Trik pri okusu je mešanica karija, čilija in dišečih začimb.

Čeprav je izvorni recept prilagojen na njihovo lokalno zelenjavo, lahko uporabite tisto, ki jo najpogosteje najdemo v naših hladilnikih (in vrtovih) – kot so paprike, bučke, ohrovt, korenje, brokoli, por … Dodajte piščanca (ali rakce, lahko je tudi vegetarijanski) in zalijte s kokosovim mlekom. Dodajte še skledico riža in uživajte v okusih. Podroben recept s seznamom sestavin in navodili za pripravo najdete TU.

Chilli con carne, enolončnica iz mletega mesa

Čili z mletim mesom – chili con carne je priljubljena mehiška enolončnica iz mletega govejega mesa, čilijev, rdečega fižola, paradižnika in začimb. Za začetek na olju prepražite narezano čebulo, dodajte česen, papriko v prahu in mleto meso. Ko porjavi, dodajte sesekljan sušen paradižnik, pelate in čili. Čisto na koncu dodajte še rdeč fižol iz konzerve (ali prej kuhan) in postrezite. Dodate lahko žlico kisle smetane.

Falafel za prste obliznit 

Falafel je stara bližnjevzhodna jed, ki načeloma velja za hitro hrano, predvsem pa so njene sestavine zelo ugodne. Falafli so zlato ocvrte in hrustljave kroglice z mehko sredico, ki jih oblikujete iz mase iz čičerike. Poleg čičerike lahko vmešate tudi druge stročnice, česen, peteršilj, glavna začimba pa je koriander. Dodajte še sol in poper ter kurkumo. Suho čičeriko dan prej namočite v vodi, ki jo nato odcedite, čičeriko pa na grobo zmeljete. Iz mase nato oblikujete kroglice in jih ocvrete.

Falafle lahko postrežete samostojne, na krožnik pa dodate še kepico čičerikinega namaza – humusa (recept zgoraj) in zelenjavo. Poleg gre še arabski kruh, ki ga lahko nadomestite tudi s tortiljami. Druga možnost pa je, da falafle s humusom in zelenjavo v kruh ali tortiljo že zavijete in pojeste z rokami.

Pomladni pad thai s šparglji

Pad thai je priljubljena tajska jed, ki temelji na ploščatih riževih rezancih s sladko čili omako, ki jim dodamo v vročem voku na hitro prepraženo zelenjavo, koščke tofuja, po želji tudi meso in/ali rakce ter potresemo z arašidi. Ker se bliža sezona špargljev, lahko tudi pri tem receptu izbor zelenjave malo prilagodite na lokalno in sezonsko ter uporabite, kar trenutno raste v naravi.

Recept in navodila za pripravo pah thai riževih rezancev še dišijo od TUKAJ.

Foto: Pixabay, Unsplash

PREBERITE ŠE:
Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi
Preizkušeno v Prekmurju: Langaš, paprikaš in bezgov sladoled #recept

 

Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi

Idrija slovi po marsičem – od čipke, do rudnika živega srebra in Divjega jezera, do tradicionalnih idrijskih jedi, kot so ocvirkovca, smukavc in seveda – idrijski žlikrofi. Tokrat z vami delimo recept za prave idrijske žlikrofe, o vseh ostalih naštetih pa več lahko preberete TU.

Ste vedeli, da niso vsi žlikrofi tudi idrijski žlikrofi in da so samo izbrani žlikrofi – pravi idrijski žlikrofi? Ta kulinarična posebnost tega kraja je znana po vsej Sloveniji, a niso vsi pravi. Danes so celo pod evropsko zaščito. Nacionalno zaščito so prejeli leta 2002, evropsko pa januarja 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe.

Kakšni so pravi žlikrofi in kaj je v njih?

Žlikrofi so pripravljeni iz testa, polnjeni pa so s krompirjevim nadevom. So tudi prav značilno oblikovani. Idrijčani jih od nekdaj radi postrežejo z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Pri TIC Idrija so nam zaupali spodnji recept, v pravljičnem Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, pa smo pred časom v družbi chefov Klavdija Piriha in Francija Pivka žlikrofe oblikovali tudi sami.

Chefa v Kendovem dvorcu Klavdij Pirih in Franci Pivk

RECEPT: PRAVI IDRIJSKI ŽLIKROFI

Edini pravi recept za izdelavo idrijskih žlikrofov gre po Pravilniku o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe, tako:

Za pripravo idrijskih žlikrofov potrebujete:

1. Testo:

do 30 dag moke,
– 1-2 jajci,
– olje, voda ali mleko po potrebi, da je testo mehko.

2. Nadev:

– 50 dag krompirja,
– do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,
– do 5 dag čebule,
– drobnjak,
– majaron,
– črni poper,
– sol.

Postopek

1. Priprava testa

Iz moke, jajca in vode ali mleka zamesite testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo gnetite tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijema rok in deske. Če testo prerežete, mora biti gosto in brez luknjic. Nato oblikujete hlebček in ga pokrijete, da se ne izsuši. Pustite počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo nato na tanko razvaljate.

2. Priprava nadeva

Nadev za idrijske žlikrofe pripravite iz kuhanega krompirja, ki še toplega pretlačite. Pretlačenemu krompirju dodate sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato primešate praženo čebulo in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine dobro premešate in hitro ugnetete tako, da dobite voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato mu po potrebi dodajate maščobo. Iz nadeva oblikujte enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki jih polagajte na testo.

3. Oblikovanje

Na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato testo med kroglicami prerežete po dolgem in počez. Testo vzvihate in med kroglicami stisnete, da se sprime in dobite ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnete vdolbinico, tako, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino – višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji. 

4. Kuhanje

Idrijske žlikrofe stresete v vrelo slano vodo, pomešate in pokrijete. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamete jih iz kropa in takoj postrežete.

5. Način serviranja

Idrijske žlikrofe lahko servirate kot samostojno jed in jih zabelite z ocvirki. Lahko jih ponudite z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd. Pa dober tek!

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi

6 razlogov, zakaj je Šibenik idealna destinacija za 1. maj

Šibenik, slikovito srednjeveško mesto, je idealna destinacija za 1. maj. Raj za samske in družine, saj lahko tam vsak najde nekaj zase.

Idealna destinacija za raziskovanje 

Šibenik je najstarejše obalno mesto na Jadranu in ima zato tudi največje staro mestno jedro na Hrvaškem. Obkroženo je s štirimi slikovitimi in elegantnimi trdnjavami, za obzidjem pa vas bodo presenetile številne zelo stare cerkve in šarmantne kamnite ozke ulice z več tistoči stopnicami. Prava arhitekturna mojstrovina je tudi Šibeniška katedrala, ki je pod zaščito Unesco.

V osrčju naravnih fenomenov

Celotna okolica Šibenika se ponaša s čudovitimi lepotami narave. Z morja ga obkroža Nacionalni park Kornati. Šibeniški arhipelag obsega 249 slikovitih otokov, od katerih je le šest naseljenih. Na kopnem pa ga obkroža Nacionalni park Krka. Reka Krka je v svojem 75 km dolgem kanjonu ustvarila park, ki je res vreden ogleda. Slovi po mogočnih slapovih ter čudovitem jezeru z otokom Visovac. Najosupljivejša atrakcija parka je Skradinski bug, naravno nastali bazen s slapovi, ki velja za enega najlepših v Evropi.

 

Mesto festivalov in klap

Šibenik je znan po svojih poletnih festivalih, a njegova posebnost so tudi klape. Ja, je tudi mesto z bogato tradicijo klapskega petja, ki ga je na seznam kulturne dediščine uvrstil celo Unesco.

Ima najboljše restavracije na Hrvaškem

V Šibeniku in okolici je ogromno odličnih restavracij, ki znajo pripraviti dalmatinske specialitete, kot so hobotnica pod peko in Drniški pršut. V središču mesta najdete 2 izmed najbolj odličnih restavracij na Hrvaškem, Pelegrini in Dubrvnik 360, ki sta si dve leti nazaj prislužili eno Michelinovo zvezdico. V okolici pa lahko uživate v tradicionalni hrani na številnih kmečkih turizmih, kjer vam bodo postregli domače specialitete. Poskusite morate tudi črno vino Babić, ki ga pridelujejo v okolici in velja za eno najkvalitetnejših vin na Hrvšakem.

Prelepe plaže

V Šibeniku in okolici je veliko prelepih plaž, ki jih masovni turizem še ni dosegel. Neodkrit dragulj Jadranske obale je bil do nedavnega nedostopen za turizem, ker so najlepši del mestne obale uporabljali v vojaške namene. Tu šele začenjajo izkoriščati turistični potencial, zato so nedavno nazaj zelo lepo uredili mestno plažo Banj in na obrobju mesta plažo Rezalište. Ena najbolj urejenih plaž na Jadranu pa se nahaja v najmodernejšem resortu Amadria Park. Urejenih ima štiri kilometre tematsko obarvanih plaž, vključno z vodnim parkom, in seveda še pester izbor aktivnosti za še tako zahtevne goste. Tukaj si lahko ogledate super ponudbo za prvomajske počitnice v tem resortu, ki ima zanimive poudbe tudi za družine.

Idealna destinacija za športne aktivnosti

Morje in plaže ponujajo v poletnih mesecih preštevilne morske aktivnosti: plavanje, potapljanje, jadranje, smučanje na vodi … In tudi ko ni poletje, si lahko izposodite čoln ali jahto in odplujte do preštevilnih bližnjih otokov in Kornatov, ali pa se preizkusite v bolj adrenalinskih športih, kot so bungee-jumping s šibeniškega mosta nad prelepim kanalom, prosto plezanje in soteskanje v pritoku reke Krke, ali pa se podajte na številne sprehajalne in kolesarske poti.

Foto: Megabon, Pixabay, Unsplash

 

Sicer pa se lahko imate dobro tudi doma. Tukaj poglejte, kako preživeti 1. maj v Sloveniji.

 

Preberite še:

Zakaj je Poreč tako priljubljena destinacija za 1. maj?

 

 

Črna gora: dežela, v katero so se zaljubile vse te svetovne zvezde

Plaže, ki jemljejo dih, gostoljubni ljudje in čudovita narava. Nič čudnega, da Lonely Planet pravi, da je Črna gora top destinacija, ki jo je treba obiskati. In še manj čudno je, da jo obiskujejo svetovno znane zvezde.

Črna gora je čarobna

Lonely Planet vidi Črno goro kot deželo čarobnih kontrastov – ima morje na eni strani in visoke planine na drugi. In zagotovo to mislijo tudi številni zvezdniki, ki se vanjo vračajo.

Obiskali so jo že Bill Gates, David Beckham z družino menda že dvakrat, nad njo pa sta se navdušila tudi (takrat še) par Brad Pitt in Angelina Jolie, Catherine Zeta-Jones in Michael Douglas, Jessica Alba, manekenki Naomi Campbell in Adriana Lima … Seznam se zagotovo vsako leto daljša.

Črna gora ima številne naravne bisere

To so najgloblji in najdaljši kanjon reke Tare, ki je pravi raj za raftanje ali pa za spust po zip linu. Na severu je mogoče tudi planinariti v nacionalnem parku Durmitor, ki je pod zaščito Unesca. Tudi če ne boste šli na pohode po Durmitorju, si oglejte vsaj Črno jezero.

Potem je tam še Boka Kotarska, najbolj južni fjord, ki je edini v Sredozemlju. In največji ptičji rezervat v Evropi v okolici Skadarskega jezera. In seveda je potrebno obiskati tudi mavzolej Petra Petrovića Njegoša, velikega črnogorskega pesnika, filozofa in vladarja, v Narodnem parku Lovćen. Če je vremo lepo, boste z vrha lahko opazovali čudovit razgled na Italijo.

Pravljične zgodovinske ter kulturne znamenitosti

Samostan Ostrog, sezidan v steni na 900 metrih nadmorske višine, je v 17. stoletju osnoval Vasilije Jovanović, ki so ga imeli za zdravilca in čudodelnika, zato je bil po smrti razglašen za svetnika. Ostrog je najpomembnejši romarski kraj v Črni gori, kamor prihajajo verniki z vsega sveta.

Nepozabna je tudi Budva, ki je stara 3.500 let in je ena najstarejših naselij na obali Jadranskega morja. Poleti ponuja vse za sproščene počitnice in ima tudi živahno nočno življenje.

In če vam čas dopušča, raziščite še druga romantična stara mesta, ki vas bodo očarala s svojo arhitekturo ali lepimi peščenimi plažami, kot sta Cetinje in Ulcinj.

Kdaj jo obiskati?

Najboljše je še spomladi, maja, ko so temperature še zelo prijetne in tudi ni veliko turistov. Črna Gora samo dokazuje, da velikost države ni pomembna, verjame Lonely Planet. Manjša je celo od Slovenije. A kljub temu je eden od biserov Balkana in vsaj enkrat v življenju bi jo moral obiskati čisto vsak. Če je tudi vas premamila za počitnice, poiščite ugodne ponudbe za namestitev TUKAJ.

Foto: Pixabay in Unsplash

Preberite še: Tu lahko za le 119 evrov počitnikuje vsa družina

Iščete še več navdiha, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – tokrat po Sloveniji.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.