To so najmanj obiskane države na svetu, ki vas bodo presenetile s svojo lepoto

Če imate radi neprehojene, neraziskane kotičke sveta, kjer ni gneče in masovnega turizma, je tole seznam za vas. Potovanje v dele sveta, ki jih obišče malo ljudi, je vaskič zelo nagrajujoče. Stik z nepoznanimi kulturami in pristnimi idejami popotnika obogati kot malokatera poznana destinacija. To so najmanj obiskane države na svetu:

1. Tuvalu

Tuvalu je najmanj obiskana in četrta najmanjša država na svetu. Gre za majhno otoško državo ob ekvatorju, sredi Tihega oceana, kjer redno prebiva 12.000 ljudi. Približno na pol poti med Avstralijo in Hawaii boste tu našli dolge plaže s palmami in neverjetne grebene za potapljanje in šnorkljanje. Otočki z zelo malo infrastrukture so obkroženi z bogatim morskim življenjem. Na grebenih boste med potapljanjem srečali vse od želv do pisanih tropskih rib. Tuvalu je ostalemu svetu z letalom dostopen samo 2x na teden in obljublja mir in pristnost. Ker imajo otočki zelo nizko nadmorsko višino, jim grozi popolno poplavljenje. Prebivalci se že dogovarjajo za rešitve z Novo Zelandijo. Če bi to državico, ki spada med najmanj obiskane države na svetu, želeli obiskati, je sedaj skrajni čas. Obiščite njihovo uradno spletno stran namenjeno turizmu: https://www.timelesstuvalu.com

2. Brunej

Sultanat Brunej je z nafto bogata država na otoku Borneo, v jugovzhodni Aziji. Je eden zadnjih sultanatov na svetu. Deli se na dva dela, obema pa vlada trenutni sultan Hassanal Bolkiah, ki je eden zadnjih absolutnih monarhov na svetu. Potovanje v Brunej pomeni srečanje s pristno lokalno kulturo in družbo, ki temelji na islamskemu šeriatskemu pravu. Brunej navdušuje z dihjemajočo arhitekturo, posebno v glavnem mestu Bandar Seri Begawan. Tu lahko obiščete impresivno mošejo Jame’Asr Hassanil Bolkiah in razkošno Sultanovo palačo. Kljub čudovitim vtisom je potrebno dodati, da država spada med najmanj obiskane države ravno zaradi strogih zakonov in vladne politike.

3. Madagaskar

Zanimivo, med najmanj obiskane države na svetu spada tudi Madagaskar. Čeprav je popularnost otoka vzhodno od Afrike narasla s franšizo Dreamworksove risanke in je destinacija ena izmed najčudovitejših, kar se naravnih danosti in živalskega sveta tiče, je še vedno slabo obiskana. Poleg edinstvenih živalskih vrst, ki živijo samo na Madagaskarju, je dom tudi pisani malgaški kulturi. Na Madagaskarju boste srečali lemurje, kameleone in orjaška drevesa baobab. Uživali boste lahko v očarljivih ribiških vasicah in na neverjetnih plažah. V bolj gorskem središču otoka boste lahko obiskali številna mesta, glavno med njimi je Antananarivo. Madagaskar je absolutno destinacija, ki jo morate dodati na svoj bucket list.

4. Butan

Budistično kraljestvo Butan je vgnezdeno v Himalaji. Znano je po svojih templjih in edinstveni pokrajini. Butan je država kot iz pravljice, njena vrednost se meri po veselju prebivalcev, zato jo imenujejo tudi “dežela smeha”. Butanci živijo visoko v gorah, so izredno duhovni, njihova kultura pa je prežeta z raznoraznimi miti in legendami. Če se navdušujete nad Budizmom in vzhodnimi filozofijami, je to država, ki jo morate obiskati. Kljub svoji bogati in edinstveni kulturi, čudovitim samostanom in zanimivo pokrajino, je Butan manj obiskana država. Verjetno zaradi dnevnega davka za turista ($250), ki velja, da lahko država ostane trajnostno naravnana in pristna.

5. Mali

Malijci so osmi največji afriški narod, a Mali že nekaj let spada med najmanj obiskane države na svetu. Sicer turistično slabo razvita država je včasih, zaradi svoje neokrnjenosti, privabljala veliko turistov, zadnja leta pa jo obišče manj kot 10.000 turistov letno. Razlog so dolgo trajajoči lokalni konflikti in etnično nasilje. Škoda, saj je Mali dom čudoviti islamski arhitekturi. Na severu Malija lahko na primer obiščete mesto Timbuktu, ki je dolgo veljalo za pomembno trgovsko središče in center za islamsko izobraževanje. V Maliju lahko obiščete tudi ogromen nacionalni park pod UNESCOVO zaščito, ki je dom levom, žirafam, pavijanom, antilopam, nosorogom, nojem… v njem pa lahko vidite tudi prazgodovinsko kameno umetnost in grobove.

 

Foto: Pixabay, Unsplash

PREBERITE ŠE: Temačni turizem in 10 najsrhljivejših destinacij v Evropi in Sloveniji

Popolno potovanje v 2020: Kam bi morali na dopust glede na vaše astrološko znamenje?

Ali v mislih že pakirate kovčke, pa še ne veste, kam bi šli? Morda pa je popolno potovanje za vas že zapisano v zvezdah. Malo za šalo in malo zares.  

Oven (21. marec–19. april): Popolno potovanje mora dvigniti utrip

Ovne je res težko dohajati, saj jih vodi ognjeno rdeč planet Mars. In zato tudi ovnom odgovarjajo destinacije, ki so fizično zahtevne, adrenalinske. Popolno potovanje za ovne je tako denimo Patagonija. Treking ob vznožju Andov, po deževnih gozdovih in gorah Čila in Argentine … In v objemu divje narave. Morda pa jih bo premamil Veliki kanjon, eden najbolj znanih narodnih parkov ZDA, ki ga je urezala reka Kolorado. Oven je pač neutruden in zato mora tudi na dopustu vedno nekaj početi. Četudi gre samo na morje, mora tam nekaj početi: plavati, deskati kolesariti, plezati … In tudi to bo zanj ok.

Bik (20. april–20. maj): V zelene dežele

Biki so zemeljsko znamenje, zato vedno iščejo stik z naravo. In ravno zato je popolno potovanje za bike Irska. Dežela, ki je vedno zelena. Dobra alternativa je tudi veliki francoski kanjon Verdon. To je največja soteska v Franciji, ob kateri leži čudovito modro jezero Lac de Sainte Croix. To je pravi raj za športne navdušence, za pohodništvo, kajak, rafting, windsurfing … Bik obožuje tudi Italijo, kjer uživa v njeni zgodovini, umetnosti in, kar je najpomembnejše, v dobrih kulinaričnih specialitetah. Super mu bo tudi kjerkoli na kampiranju. Ali pa na domačem terenu, na Pohorju.

Dvojčka (21. maj–20. junij): Samo da niso ves čas na enem mestu

Odločitve v zadnjem hipu in malce popotniške akcije gredo tudi z roko v roki z dvojčki. In včasih je na njihovih potovanjih zato tudi lepo, pa tudi malo manj popolno. Ampak to je povsem normalno za dualnost tega znamenja. Dvojčki obožujejspremembe, zato je za njih najboljši dopust tisti, ki je sestavljen iz več različnih lokacij. Ker ne komplicirajo preveč, si znajo povsod narediti tako, da se dobro počutijo, tudi če nastanitev ni ravno po njihovih merilih. In na potovanjih radi spoznavajo nove ljudi. Letos jih zvezde vodijo na Japonsko ali pa na raziskovanje zanimive Krete.

Rak (21. junij–22. julij): Popolno potovanje vključuje rajske plaže

Temu znamenju gospoduje luna, ki ga vodi k vodi – na morske dogodivščine. In ker bo letos sonce luna prekrila kar šestkrat, je to prav posebno leto za rake. Poslušajte notranji klic in se odpravite v vodo. Kličejo vas rajske plaže Filiponov, Polinezije, Bahamov, Havajev, Maldivov … Zelo zadovoljni pa bodo tudi v toplicah, ker imajo radi vlago in toploto. Pa morda kakšno nežno masašo, toplo kopel, kjer ni pretirane gneče …

Lev (23. julij–22. avgust): Na sonce in vročino

To znamenje je pod okriljem Sonca in zato levi vedno zažarijo, kjer koli so. Še raje pa imajo, da obiščejo žareče dežele. Bolj je toplo, boljše je! Več je sonca, več ima lev energije. Na dopustu ga ne motijo niti stopinje okrog 40. Morda jih bo letos premamila Kuba ali pa bližja Egipt in Tunizija. Kamorkoli že, samo da bo veliko sonca. Tega je veliko za leve tudi na vedno sončnem Hvaru.

Devica (23. avgust–22. september): Vse dobro preuči in načrtuje

Device so zelo orgnizirane in pozorne na detajle. In imajo rade tudi potovanje popolnoma načrtovano. Dobro se bodo počutile na agencijskem aranžmaju. So analitiki, ki proučijo možnosti in se šele nato odločijo, kaj je zanje popolno potovanje. Rade si vse zapišejo in prekalkulirajo. No, v veliko pomoč so jim lahko tudi mamljive in cenovno ugodne first minute ponudbe. In katera devica se ne bi branila dobro zorganiziranega potovanja na čudovite portugalske otoke, na Azore?

Tehtnica (23. sepember–22. oktober): V romantična in umetniška mesta

Tehtnice obožujejo vse, kar je lepo, saj je njihov vlada Venera. In kaj je lahko bolj primerno zanje, kot potovanje v Italijo, recimo v Benetke ali Rim. Ali čudovit Pariz. Tam bodo potešile svoje hrepenjenje po lepoti in ljubezni. Zelo jim bo všeč pa tudi centralna Azija, Hiva, Samarkand in Taškend v Uzbekistanu. Občudovale bodo impresivno arhitekturo, umetniška dela in čudovite bazarje. Ker imajo tehtnice rade tudi glasbo in družabne večere, bodo zelo zadovoljne z obiskom Dubrovniških letnih iger ali pa morda kakšnega koncerta v Puli in nato skoka do morje.

Škorpijon (23. oktober–21. november): V vulkansko deželo

Škorpijoni so eno bolj misterioznih in intenzivnih znamenj. Radi imajo adrenalin in situacije, ko se morajo znajti sami. Radi preizkušajo svoje meje. Obožujejo recimo izlete v divjino, pohode po novih poteh. Popolno potovanje za njih je Islandija. Ker jim vlada Pluton, planet ledu in skal, jih privlači njena prvinska in vulkanska pokrajina z gejzirji. Kot vodno znamenje pa uživajo tudi kjerkoli je voda.

Strelec (22. november–21. december): Na avanturo življenja

Vlada jim kralj vseh planetov, Jupiter. In tudi strelci imajo radi svet okoli pod sebe pod nadzorom. So rojeni vodje in tudi raziskovalci. Letos je zanje popolno potovanje divja avantura po divjini Mongolije. Jahanje konj s pogledi na gore in vulkane. Šotorjenje ob tabornem ognju v sibirski tajgi in puščavi. Obisk budističnih samostanov. Neskončne širne planjave Mongolije in safari na kamelah po sipinah puščave Gobi.

Kozorog (22. december–19. januar): V gore

Kam pa njih vodijo poti? Zelo radi gredo in zrejo v gore, saj imajo radi hladnejše podnebje. Morda bodo letos obiskali Dolomite ali Švico. Ali pa se odpravili kar na treking v Himalajo. Naravnost uživali bodo v Butanu, edini državi na svetu, ki svoje blagostanje meri s stopnjo sreče vseh ljudi. V deželi, kjer budizem pomeni način življenja. Morda samo na takšnem potovanju ne bodo ves čas razmišljali o delu in pomembnih stvareh.

Vodnar (20. januar–18. februar): Na samotni otok

Vodnarji so radi del skupine, še raje pa njen vodja. Tudi ko so na potovanju, bodo najbolj srečni, če bodo nekomu lahko pomagali. Morda bodo najbolj srečni, če bodo šli na kakšno prostovoljsko misijo na obalo Karibov. Njihova najljubša smer za dopust so turistično manj oblegani otoki. In tudi bolj divji kampi.

Ribi (19. februar – 20.marec): Popolno potovanje je mistično

Ribe so mistiki, najbolj duhovni in vizionarski med vsemi znamenji. Morje kjerkoli je ponavadi njihova najljubša izbira. Voda jim namreč daje moč in energijo. Ob večernih sprehodih na obali bodo najlažje sledili svoji intuiciji. Njihovo popolno potovanje jih bo letos vodilo v mistično Indijo. Do svete reke Ganges, ki simbolizira življenje, smrt in ponovno rojstvo. In obvezno obisk središča hinduizma v Varanasiju.

Svoj čas pa bodo morda poleg raziskovanja bogate indijske dediščine in utripa dežele nasprotij doživeli tudi v ašramu. Prvi obiskovalci Indije pa bodo najbolj uživali v Kerali, deželi bogov.

Foto: Pixabay

Preberite še: Top 20 popotniških destinacij za 2020 po izboru ekipe Vandraj

Vam še ni dovolj idej? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.