Tajska: Klik do leta v Bangkok iz Benetk

Vas vleče na Tajsko? Bangkok je vrveče mesto, ki vas bo “kupilo” v trenutku!

Bangkok vas bo prepričal z ugodno ulično hrano, ki se je nikoli ne boste naveličali, vrtoglavo visokimi nebotičniki, z imenitnimi razgledi, pa živahnim nočnim življenjem, ugodnim šopingom in čudovitih templjih, ki vam bodo vzeli sapo. Vandraj je tokrat brskal za ugodnimi letalskimi kartami.

Med ugodnimi letalskimi kartami lahko brskate v iskalniku, ki ga najdete s klikom na zgornjo fotografijo (cene letalskih kart se spreminjajo). Tokrat nas vleče v Bangkok! Česa ne smete zamuditi na Tajskem in česa tam nikar ne počnite, preverite v spodnjih povezavah:

– 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

– 13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

– Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

– Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

– Kaj spakirati za azijsko backpackersko dogodivščino

Foto: Unsplash

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Ste eni tistih, ki v najbližji azijski restavraciji (ali Aziji) prosite za “normalen” pribor, da lahko pojeste brez akrobacij? Jedilne paličice kot pribor za hranjenje ni misija nemogoče, le nekaj vaje in potrpljenja vam manjka.

A pazljivo! Izumljanje lastnega načina, kako uporabljati jedilne paličice, je morda hujša žalitev, kot če enostavno prosite za vilico, saj ima tudi uporaba paličic nekaj pravil, ki jih vsaj v Aziji tudi upoštevajte.

Jedilne paličice: od bambusa do porcelana

Najbolj znane so bambusove paličice, ki jih dobite zavite v papir, jih prelomite, oziroma ločite na dve posamični in so namenjene za enkratno uporabo. Poznamo pa še jedilne paličice iz plastike, tršega lesa, porcelana in drugih materialov, ki jih lahko operemo in uporabimo vnovič.

Od Kitajcev, Japoncev, Tajcev … do Slovencev

Jedilne paličice so v kuhinji oziroma jedilnici začeli uporabljati Kitajci, tudi zahodnjaki pa vsaj njihovo hrano poskušamo jesti tako, kot oni. V azijski kulinariki ima takšno hranjenje večtisočletno tradicijo. Poleg Kitajcev z njimi namreč jedo še Japonci, Korejci, Malezijci, Tajci, Vietnamci in Singapurci, a obstaja nekaj razlik v uporabi in pravilih. Na Kitajskem na primer uporabljajo daljše kot na Japonskem, ob vprašanju ekologije pri masovni potrošnji lesenih, pa v Južni Koreji uporabljajo celo kovinske. V Aziji namreč povprečen prebivalec na leto porabi 100 parov paličic za enkratno uporabo!

Tega s paličicami NE počnite

Kot rečeno, obstaja nekaj pravil prehranjevanja s paličicami. Nabadanje hrane nanje velja za zelo nevljudno, zato jih uporabljajte tako, kot lokalci – po sistemu ščipalke. Paličic niti ne zapičite v sredino posode ali krožnika, saj je to eden od pogrebnih ritualov in je precej neprimeren v vsakdanji rabi. Ko jih ne uporabljate, jih enostavno odločite na podstavek, ki služi kot odlagalo. Pazite pa tudi, da paličic na krožniku ne pustite prekrižanih – kar sicer velja tudi za vilico in nož – sam s tem sporočate, da hrana ni bila okusna. Z jedilnimi paličicami torej zgolj jejte, neprimerno je namreč tudi kazanje z njimi na ljudi ali stvari, si jih tlačiti v nos, se pretvarjati, da ste vampir in karkoli drugega, česar sicer ne bi počeli normalni odrasli.

Suši lahko primete kar v roko

Tako kot pri nas lahko po bontonu piščančje bedro vzamemo v roko, lahko z rokami jeste tudi suši. In kako rokovati s paličicami sicer? Svojo držo lahko povadite s pomočjo spodnjega posnetka. Pa dober tek!

Foto: Unsplash

Video: YouTube

PREBERITE ŠE:

11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden obiščete Japonsko

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Letalske karte: Na Tajsko ali Maldive?

Se odločate, kam na dopust? Med brskanjem po letalskih kartah smo ujeli ugodne povezave v Bangkok ali Male! S klikom na spodnje povezave v brskalniku pobrskajte za želenimi datumi vašega odhoda. Cene se spreminjajo tudi glede na to.

Pred skokom na Tajsko ne spreglejte spodnjih vsebin:

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Sanjski otok na Tajskem, kjer lahko večerjate na drevesu

Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Preberite še:

Edinstven zasebni resort na Maldivih, ki živi od sonca

Otoki z najlepšimi plažami na svetu

8 nadvodnih bungalovov za uživače

 

Foto: Unsplash

Na Songkran, najbolj moker festival na Tajskem

Novo leto! Songkran je najpomembnejši tajski festival, ki po starem lunarnem siamskem koledarju zaznamuje začetek novega astrološkega leta. Novoletni festival vsako leto praznujejo na 13. aprila, Tajci pa zabavo navadno raztegnejo še za tri dni. In po čem je znan? Po tem, da so vsi obiskovalci premočeni od glave do pet!

Songkran v prevodu naznanja transofmacije in spremembe, praznovanja pa so polna simboličnih tradicij. Festivalsko jutro se začne z obiskom templjev in darovanjem hrane budističnim menihom, kipce Buddhe pa polivajo z vodo. S tem odplaknejo grehe in nesrečo ter pozdravijo nove začetke.

PREBERITE ŠE: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

A festival je skozi leta prerasel svojo kulturno vrednost in danes velja za enega najbolj mokrih in veselih praznovanj novega leta na svetu. Zabave željni mladi na Songkran zaprejo ulice, kjer nato potekajo boji z vodo – od veder, vodnih pištolic do balonov, bistveno je, da z zabave ne odidete suhi.

Če vas na tajsko novo leto torej zanese na ulice Bangkoka, Chiang Maia ali kakšen južni otoček, vredne predmete zapakirajte v plastične vrečke ali vodoodporne torbice, gospodične pa spoštujte tamkajšnje zakone o neprimernem razgaljanju in pod belo majčko oblecite še kaj neprosojnega. In srečno novo leto!

PREBERITE ŠE: Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Foto: Reuters

Preberite še:

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

 

Festival letečih zmajev na Tajskem

Na Tajskem lahko ujamete kup zanimivih festivalov, od spuščanja lantern, gorečih ladjic do letečih zmajev in drugih povork. Ta mesec bodo nebo nad peščeno plažo napolnili leteči zmaji!

Na tajski plaži Cha Am v kraju Phetchaburi se nebo vsako leto obarva v pisane barve in podobe, saj v vetru zaplapolajo zmajih norih oblik in podob, od ogromnih kitov, samorogov, letečih veveric, hobotnic, mačk, celo hamburgerjev in drugih maskot.

Mednarodni festival letečih zmajev Kite Festival vsako leto postaja bolj priljubljen, udeleženci, ki v nebo pošljejo svoje zmaje pa prihajajo iz številnih držav. Vsako leto se odvija konec marca ali začetek aprila, ko je nebo najbolj vetrovno in pogoji za dvigovanje teh čarobnih zmajev najboljši.

Letos jih bodo v zrak pošiljali 23., 24. in 25. marca, poleg zmajev pa festival slovi tudi po stojnicah z dišečo tajsko hrano in po vedno večjem številu obiskovalcev, ki se navdušujejo nad letečimi zmaji.

PREBERITE ŠE: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

PREBERITE ŠE: Zaščita pred turisti: Konec obiskov tajske idilične plaže iz filma The Beach

Foto: Shutterstock

Tajska novači muslimanske goste

Budistična Tajska si vse bolj prizadeva, da bi v svoje počitniške objekte privabila čim več gostov iz muslimanskih držav. V hotelih so v bazenih uvedli poseben urnik za moške in ženske, domiselni pridelovalci hrane pa žele že nekaj časa izdelujejo iz morskih alg – ne iz prašičjih kosti.

V veličastni jedilnici hotela Al Meroz, ki se ponaša s petimi zvezdicami, v muslimanskem predmestju Bangkoka, starejši moški z dolgo štrenasto brado recitira verze iz Korana, medtem ko ženin ves na trnih čaka nevesto. Obraz mu nenadoma zasije v nasmehu, ko v dvorano vstopi njegova bodoča žena. Na sebi ima čudovito belo obleko, lase pa pokrite z ruto. To je bila le ena od več ducatov porok, ki so se zadnjih nekaj mesecev zvrstile v Al Merozu – prvem hotelu halal v mestu. Tajska je bila dolga leta nadvse privlačna država za ljubitelje sonca in uživače, saj je slovela po sijajnih zabavah, četrtih rdečih luči, poceni pijači in čudovitih plažah. V zadnjem času pa je na Tajskem mogoče opaziti tudi vse večji priliv turistov iz muslimanskih držav, kar je zagotovo pripomoglo k temu, da so začeli v tej turistični državi razmišljati o strategiji, s katero bi lahko dodatno razširili svojo turistično ponudbo.

Velik trg

»Če upoštevamo, da živi na svetu milijardo in pol muslimanov, je več kot jasno, da je to zelo velik trg,« pravi Sanya Saenboon, generalna direktorica hotela Al Meroz, enega od številnih tovrstnih hotelov, ki naj bi pripomogli k povečanju števila islamskih turistov. Hotel je svoja vrata odprl lani, njegova posebnost pa je, da v njem dosledno upoštevajo pravila islama. Gostom ne strežejo alkoholnih pijač, v bazenu in v dvorani za fitnes pa obstaja natančno določen urnik, kdaj se lahko v njem zadržujejo moški in kdaj ženske. Vse v hotelu je urejeno po pravilih, ki jih določa islam; rjuhe perejo na prav poseben način, toaletne potrebščine ne vsebujejo alkohola ali živalskih maščob. Za vernike so tako sprejemljive vse stvari, ki jim jih ponujajo. Sanya, ki je tudi sama muslimanka, pravi, da s tem gostom zagotovijo »duševni mir«, saj jim v njihovem hotelu ni treba razmišljati, kaj lahko jedo in česa ne smejo.

Čeprav se v državi že desetletje vrstijo politični pretresi, se Tajska lahko pohvali s pravim razcvetom turizma. Leta 2006 jo je obiskalo 13,8 milijona turistov, lani že rekordnih 32,5 milijona. Število turistov iz zahodnih držav večinoma ostaja enako. V zadnjih nekaj letih se je najbolj povečalo število gostov iz Kitajske, ki se je s komaj 949.000, kolikor so jih našteli pred desetimi leti, lani povzpelo na 8,7 milijona. Hkrati je tudi vse več gostov iz muslimanskih držav. Število gostov iz držav Bližnjega vzhoda in Azije se je z 2,63 milijona, kolikor jih je bilo leta 2006, lani povečalo na 6,03 milijona. »Tajska po svoje prehiteva napovedi,« pravi Fazal Baharden, ustanovitelj organizacije Crescent Rating, ki ima sedež v Singapurju in ki se ukvarja z ocenjevanjem tega, katera država je najbolj prijazna do muslimanskih gostov. Po redni letni raziskavi omenjene organizacije so Tajsko, kar zadeva turizem halal, skupaj s Singapurjem uvrstili na prvi dve mesti seznama držav, v katerih muslimani niso večinsko prebivalstvo. »Očitno so spoznali, da je tudi zanje nadvse koristno, če bodo v svoje počitniške objekte privabili tudi muslimanske goste,« poudarja Baharden, pri čemer posebej omeni zdravstveni in nakupovalni turizem. Dejstvo pa je, da so tudi za goste iz islamskih držav največja vaba razkošni hoteli. Islamski turistični trg je eden najhitreje rastočih tovrstnih trgov, in to predvsem zaradi vse cenejših letalskih poletov in izboljšanja življenjske ravni pripadnikov muslimanskega srednjega razreda. Po njegovih ocenah se je število muslimanskih turistov s približno 25 milijonov, kolikor so jih našteli leta 2000, leta 2015 povečalo na 117 milijonov.

Prvi halal hotel v mestu gosti tudi poročna slavja.

Največja izvoznica hrane

Tajska pa se z uvajanjem hrane halal ne ukvarja samo doma. Ta država že od nekaj velja za največjo izvoznico vsakovrstne hrane, od piščancev do morskih sadežev, od riža do konzerviranega sadja. V zadnjem času se pospešeno povečuje število družb, ki so pri pripravi svojih izdelkov uvedle pravila halal in si s tem povečale število odjemalcev.

Budistka Lalana Tiranusornkij je pred strojem, v katerem nastaja maslo, pojasnila, kako je njena družina v svojih treh tovarnah proizvodnjo prilagodila pravilom halal in si tako zagotovila prodajo na trgih v Indoneziji, Maleziji in državah Arabskega zaliva. A prehod na izdelke halal včasih zahteva posebne rešitve, kakršna je na primer ta, kako se pri pripravi želeja izogniti želatini živalskega izvora. »Nekdaj smo uporabljali želatino iz prašičjih kosti, zdaj pa za pripravo želeja uporabljamo alge,« je povedala.

Tajska hunta si je zastavila cilj, da bo do leta 2020 država postala ena od petih največjih izvoznic hrane halal na svetu. Morda bo koga presenetilo, da se je budistična dežela tako vneto posvetila halalu. Vinai Dahlan, ustanovitelj Znanstvenega centra halal v Bangkoku, pa je prepričan, da je Tajska pripravljena na spremembo. Muslimani sestavljajo pet odstotkov njenega prebivalstva in so se lepo vživeli v prevladujočo budistično skupnost. Sicer pa so bili tukajšnji muslimani prvi, ki so se zavzeli za ustanovitev državnega centra za preverjanje izdelkov halal, katerega naloga je bilo ugotavljanje prepovedanih snovi v hrani. »Pred petnajstimi leti smo imeli samo 500 živilskih obratov, ki so imeli certifikat halal. Zdaj jih imamo že 6000,« je povedal Vinai. V istem obdobju se je število izdelkov s certifikatom halal, ki so bili izdelani na Tajskem, z 10.000 povečalo na 160.000. Po ocenah vlade je industrija hrane halal vredna šest milijard dolarjev na leto, kar pomeni, da so se Tajci hitro naučili, da se na koncu mavrice halal skriva zlato.

Članek je bil objavljen v Delovem Tripu

Foto: AFP

Zdravo kosilo: curry s piščancem in zelenjavo

Spet ne veš, kaj bi kuhal in se želiš izogniti ponavljajočim se špagetom z omako, krompirju in drugim klasičnim jedem?

Mi smo navdih zopet poiskali v azijski kuhinji in se odločili za preprost a nadvse zdrav tajski obrok z rumenim curryjem, piščancem in veliko zelenjave. V tem prehodnem vremenskem obdobju je namreč pomembno, da okrepimo imunski sistem, nadvse blizu pa je tudi poletje, zato lahka hrana zares ni slaba odločitev. Preizkusi spodnji recept in verjemi, da boš brez težav pozabil na belo moko, krompir in mastne jedi.

Za štiri osebe potrebujemo:

  • 400 gramov piščanjega mesa brez kosti in kože
  • 1/2 čebule (rdeče ali bele)
  • eno veliko rdečo zvonasto papriko
  • 1/2 brokolija
  • eno bučko
  • 400 mililitrov kokosovega mleka (lahko iz pločevinke ali tetrapaka)
  • rumen curry prah (lahko tudi curry pasta)
  • žlica ribje omake (opcijsko)
  • žlička kokosovega sladkorja (opcijsko)
  • čili
  • sol

Postopek priprave je nadvse preprost. Piščanca narežemo na kose ter ga mariniramo v olju, čiliju in curry prahu. Med tem na ponvi prepražimo čebulo, dodamo marinirano meso ter ga odstavimo takoj, ko je pečeno, da ostane mehko. Nato na ponvi prepražimo narezano zelenjavo ter prelijemo s kokosovim mlekom. Dodamo začimbe (dodano količino curryja lahko prilagodimo svojemu okusu), meso ter žličko ribje omake.

Za prilogo postrežemo basmati riž. Po želji lahko eksperimentiramo tudi z drugo zelenjavo in oreščki.

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock

Kaj za popotnike pomeni leto žalovanja na Tajskem

Po smrti tajskega kralja Bumibola Aduljadedža, ki je minuli teden umrl pri 88 letih, je Tajska naznanila leto žalovanja. Kaj to pomeni za turiste, ki se odpravljajo v to priljubljeno deželo?

Po poročanju agencije Reuters, so prebivalce naprosili, da v prvem mesecu po kraljevi smrti, torej do 13. novembra, nosijo črna oblačila in se izogibajo prirejanju zabav in praznovanj. Tajski premier Prajut Čanoča je dejal, da se bodo, v znak spoštovanja umrlemu, izogibali javnih praznovanj. Med 30-dnevnim žalovanjem bodo nekateri bari, klubi in restavracije zaprte ali pa bodo delovale le ob določenih ulicah, so morebitne potnike opozorili na omenjeni agenciji. Prav tako sporočajo, da bodo turisti v prvem mesecu po smrti lahko naleteli na morebitne spremembe v delovanju javnih služb.

tajska_rtx2owvl_vandraj

Tajska vlada kljub vsemu spodbuja turiste naj ne spreminjajo svojih popotniških načrtov in obiščejo njihovo državo. Tamkajšnja turistična organizacija je izdala zgibanko, ki bo turistom v pomoč v času žalovanja. Večina turističnih znamenitosti bo normalno odprtih, z izjemo bangkoške Wat Phra Kaew in Grand Palace, kjer bodo potekale žalne slovesnosti. Turistom tajska vlada predlaga nevpadljiva oblačila, a jih ne zapoveduje.

Foto: Reuters

Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Jesen je uradno pregnala poletje in namesto, da objokujemo vroče dni, se raje začnimo veseliti božiča. Šalo na stran, tudi jesen ima svoje prednosti in kar nekaj izmed njih lahko porabimo v kuhinji. Kostanj, buče, hruške … Verjamemo, da se da potolažiti z odlično jesensko poslastico.

bucna_juha_shutterstock_452019688

Mi smo se odločili za malce drugačno bučno juho, ki jo bomo skuhali po tajskem receptu, za posladek pa bomo spekli hruškovo torto.

Za juho potrebujemo:

1 kilogram hokaido buče

4 žlice olja

1 sesekljano čebulo

1 čajno žličko mletega ingverja

3 čajne žličke tajske rdeče curry paste (lahko uporabimo tudi curry v prahu)

400 mililitrov  kokosovega mleka

ščepec limonine trave

rezine limone in kokosov sladkor po okusu

1 sesekljan čili (opcijsko)

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Bučo narežemo na kose, notranji del naoljimo ter posujemo z začimbami, vendar jih nekaj prihranimo za kasneje. Začinjene koščke damo v pečico in pečemo 30 minut, dokler se ne zmehča. Ko je buča zmehčana, jo olupimo.

Medtem v posodi na olju prepražimo čebulo, ingver in limonino travo. Vmešamo curry nato pa dodamo pečeno bučo, tri žlice kokosovega mleka in vodo (lahko tudi jušno osnovo). Počakamo, da začne brbotati, nato lonec odstavimo z ognja in počakamo pet minut, da se malce ohladi. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj. Začinimo s soljo, sladkorjem, poprom, limoninim sokom ter vmešamo preostalo kokosovo mleko. Posujemo s čilijem in postrežemo, lahko pa vse pojemo kar sami.

bucna_shutterstock_402652483

Za hruškovo sladico potrebujemo:

Testo:

1 skodelica rjavega sladkorja

3 stepena jajca

1 skodelica stopljenega masla

2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta (ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja)

3 skodelice pirine moke

1 čajna žlička sode bikarbone

2 čajni žlički cimeta

Nadev:

½ skodelice rjavega sladkorja

¼ skodelice mleka

115 gramov masla

4-5 hrušk (odvisno od velikosti), narezanih na kocke

Vse sestavine po vrstnem redu zmešamo v gladko zmes in jo zlijemo v namaščen pekač. Pečemo na 180 stopinjah 45 minut.

Medtem v ponvi na maslu stopimo sladkor ter na njem popečemo hruškove kocke. Prilijemo mleko in pustimo brbotati približno tri minute. Malce ohladimo in z maso prelijemo podlago, ki smo jo vzeli iz pečice. Torto pustimo stati nekaj minut, nato pa še toplo postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.

hruska_shutterstock_133051352

Pa lep vikend!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.