Japonska: Zdaj se lahko spet kopate na plažah blizu Fukušime

Odkar se je Japonska leta 2011 tresla ob rušilnem potresu, ki mu je sledil še cunami s hudo nesrečo v Fukušimi, so tudi tamkajšnje plaže zaprli za kopalce. Do zdaj.

Po letih prenov zavarovali obalo ob Tihem oceanu

Japonci so po letih obnove vendarle odprli tri plaže, ki so bile za kopalce zaprte, odkar so jih prizadeli rušilni potres in posledični cunami, ki je povzročil katastrofalno nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima-Daiči. Eno od plaž so odprli v prefekturi Fukušima in dve v prefekturi Mijagi. Prvo plažo Haragamaobama najdete v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov severneje od opustošene elektrarne in ji je od vseh treh tudi najbližje. Zaprtih ostaja še 14 plaž, nekatere med njimi verjetno nikoli več ne bodo sprejele kopalcev.

Brez radioaktivnih materialov in z novimi nasipi

Kot so zatrdile japonske pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznali radioaktivnih materialov. Ob plažah na severni obali Tihega oceana pa so postavili mogočne nasipe. Ti so tam zgolj kot preventiva, zaščita pred morebitnimi novimi cunamiji.

Na plaže so vrnili tudi pesek, ki so ga leta 2011 odplaknili valovi, ki so dosegali tudi 15 metrov višine in pod seboj ravnali tla. Na Japonskem se sicer spopadajo z vročinskim valom, ljudje pa so vnovično odprtje sprejeli z velikim veseljem.

PREBERITE ŠE: Japonska in 8 zanimivosti, ki jih še ne poznate

Nesreča v Fukushimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986. Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove takrat zapustilo več deset tisoč ljudi, posledice pa je nosijo še danes.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Ste eni tistih, ki v najbližji azijski restavraciji (ali Aziji) prosite za “normalen” pribor, da lahko pojeste brez akrobacij? Jedilne paličice kot pribor za hranjenje ni misija nemogoče, le nekaj vaje in potrpljenja vam manjka.

A pazljivo! Izumljanje lastnega načina, kako uporabljati jedilne paličice, je morda hujša žalitev, kot če enostavno prosite za vilico, saj ima tudi uporaba paličic nekaj pravil, ki jih vsaj v Aziji tudi upoštevajte.

Jedilne paličice: od bambusa do porcelana

Najbolj znane so bambusove paličice, ki jih dobite zavite v papir, jih prelomite, oziroma ločite na dve posamični in so namenjene za enkratno uporabo. Poznamo pa še jedilne paličice iz plastike, tršega lesa, porcelana in drugih materialov, ki jih lahko operemo in uporabimo vnovič.

Od Kitajcev, Japoncev, Tajcev … do Slovencev

Jedilne paličice so v kuhinji oziroma jedilnici začeli uporabljati Kitajci, tudi zahodnjaki pa vsaj njihovo hrano poskušamo jesti tako, kot oni. V azijski kulinariki ima takšno hranjenje večtisočletno tradicijo. Poleg Kitajcev z njimi namreč jedo še Japonci, Korejci, Malezijci, Tajci, Vietnamci in Singapurci, a obstaja nekaj razlik v uporabi in pravilih. Na Kitajskem na primer uporabljajo daljše kot na Japonskem, ob vprašanju ekologije pri masovni potrošnji lesenih, pa v Južni Koreji uporabljajo celo kovinske. V Aziji namreč povprečen prebivalec na leto porabi 100 parov paličic za enkratno uporabo!

Tega s paličicami NE počnite

Kot rečeno, obstaja nekaj pravil prehranjevanja s paličicami. Nabadanje hrane nanje velja za zelo nevljudno, zato jih uporabljajte tako, kot lokalci – po sistemu ščipalke. Paličic niti ne zapičite v sredino posode ali krožnika, saj je to eden od pogrebnih ritualov in je precej neprimeren v vsakdanji rabi. Ko jih ne uporabljate, jih enostavno odločite na podstavek, ki služi kot odlagalo. Pazite pa tudi, da paličic na krožniku ne pustite prekrižanih – kar sicer velja tudi za vilico in nož – sam s tem sporočate, da hrana ni bila okusna. Z jedilnimi paličicami torej zgolj jejte, neprimerno je namreč tudi kazanje z njimi na ljudi ali stvari, si jih tlačiti v nos, se pretvarjati, da ste vampir in karkoli drugega, česar sicer ne bi počeli normalni odrasli.

Suši lahko primete kar v roko

Tako kot pri nas lahko po bontonu piščančje bedro vzamemo v roko, lahko z rokami jeste tudi suši. In kako rokovati s paličicami sicer? Svojo držo lahko povadite s pomočjo spodnjega posnetka. Pa dober tek!

Foto: Unsplash

Video: YouTube

PREBERITE ŠE:

11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden obiščete Japonsko

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Štiri najboljše japonske jedi, ki niso sushi + letalska karta v Tokio za 491 evrov

Sushi že dolgo ni več neznanka, japonske restavracije po Evropi rastejo kot gobe po dežju, počasi pa se širijo tudi med slovenske uličice. Druga japonska jed, ki nam pade na pamet je ramen juha, slana krepčilna jed odličnega okusa. Danes pa bomo pokukali malce globlje v japonsko kulinarično raznolikost in bolje spoznali štiri jedi, katere je po mnenju Japoncev absolutno treba preizkusiti.

Okonomiyaki

Jed, ki je na hitro videti kot nekakšna slana palačinka, prekrita s praženo zelenjavo, je ena najbolj priljubljenih japonskih prigrizkov zaključenih družb. Samo ime pravzaprav pomeni »vse na žaru«, ponavadi pa vključuje veliko praženega zelja, kalčkov, mlade čebule, malih kozic (rakcev) ali tanko narezanih svinjskih želodcev in jajca, ki ga spečejo na vrhu. V nekaterih pokrajinah sestavine zmešajo, drugje pa jih položijo v sloje, ki izgledajo še bolj mamljivi. Jed se pogosto prelije tudi z Worcestershire ribjo omako. Nekateri ji pravijo kar japonska pizza.

jap_1_shutterstock_318604550

Donburi

Donburi je poimenovan po posodi, v kateri je postrežen, sestavljen pa je iz različnih vrst zelenjave ter mesa, položenega na riž. Najpopularnejši različici jedi sta sestavljeni iz mehko kuhanega jajca ali svinjskega kotleta. Jed je slana, a hkrati polna okusov, zato je priljubljena tako med otroci kot odraslimi. Predvsem je jed razširjena ob obali, saj velja za krepčilno, a osvežilno poletno jed. V različnih restavracijah boste jed našli tudi pod imeni unaju, unadon, oyakodon ali katsudon.

jap_2_shutterstock_380029528

Oden

Najboljši oden boste našli na japonskih stojnicah z ulično prehrano, okoli katerih se kar tre ljudi. Eden izmed najbolj priljubljenih prigrizkov je, prav tako kot večina japonskih jedi, sestavljen iz podobnih sestavin. Kuhano jajce, zelenjava ter meso ali ribe so poljubno zmešani v veliki posodi, iz katere je jed servirana. Oden postrežejo s posebno sorto gorčice in azijsko repo. Gurmani kvaliteto jedi ocenijo po intenzivnosti vonja repe, ki vase vpije okuse preostalih sestavin.

jap_3_shutterstock_297151238

High-End Tempura

Tempuro pogostokrat povezujemo z mastno ocvrto zelenjavo in rakci, na Japonskem pa tempura velja za precej zdravo prestižno jed, ki je izjemno lahkotna, a vseeno prijetno hrustljava. V najboljših restavracijah jed pripravljajo tako, da kuhar pred očmi gostov pripravi krožnik za vsakega posebej, glede na glavno sestavino pa izbere tudi ujemajočo se omako.

jap_4_shutterstock_217392235

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

7 svetovnih destinacij za ljubitelje cvetja

Pomlad je pred vrati, z njo pa se bo prebudila tudi narava, ki bo zacvetela v vseh svojih odtenkih. Če svojih potovanj ne načrtujete na podlagi arhitekturnih atrakcij, ampak najraje zavijete na kakšen vrt, med nasade, plantaže in v parke, imamo nekaj predlogov, kje ujeti najbolj imenitne cvetove.

Cvetlični park Ashikaga, Japonska

Ashikaga City je od japonske prestolnice Tokyo oddaljen 100 kilometrov vožnje in slovi po cvetličnem parku, ki je znan predvsem po glicinijah, med katerimi jih je 160 starejših od 60 let, ena pa jih šteje celo 100! Park je poln osupljivih cvetočih prizorov, ki jih ne boste našli kar tako.

Botanični vrt Keukenhof, Nizozemska

Za ljubitelje cvetja je pomlad najlepša na Nizozemskem. Neskončna polja tulipanov, narcis in hijacint boste z vsemi čutili najlepše doživeli s kolesa, ujamete pa jih lahko v botaničnem vrtu Keukenhof v majhnem mestecu na zahodu Nizozemske, Lisse.

Vrtovi Claude Monet, Giverny, Francija 

Slikoviti vrtovi so del zapuščine francoskega impresionističnega slikarja Clauda Moneta. Poleg njegovega doma so odprti za javnost, tu pa si lahko ogledate barvito rastje, ki je navdihovalo njegova dela.

Vrtovi Kawachi Fuji, Japonska 

Otok Mainau, Nemčija

Na skrajnem jugozahodu Nemčije, na Bodenskem jezeru leži otok Mainau. Čeprav je v zasebni lasti, je odprt za obiskovalce, njegova posebnost pa je, da je v celoti posut z raznolikih rastjem.

Halle, Belgija

Od poznega aprila do zgodnjega maja je del gozda Halle v Belgiji prekrit s preprogo divjih modrih hijacint, ki ustvarijo prav posebno vzdušje.

Provansa, Francija

Provanso, obsijano z mehko svetlobo sredozemskega sonca, so opevali pesniki in ovekovečili nekateri največji mojstri impresionističnega slikarstva. Narava je to čudovito deželo posula z oljkami, makom in sivko, prav ta vijoličasta polja pa so ena najbolj opevanih podob Provanse.

Foto: Unsplash, Shutterstock

Preberite še:

Najlepši kraji po svetu, kjer lahko ujamete cvetoče češnje

V Amsterdamu tako mraz, da so kanali postali drsališča

 

Japonska umetnica Yayoi Kusama bo odprla svoj muzej v Tokiu

Pionirka japonske umetniške avantgarde Yayoi Kusama bo odprla svoj muzej v Tokiu. Muzej bo oseminosemdesetletna umetnica, znana po uporabi pikčastih vzorcev in živih barv, s katerimi prekriva slike in skulpture, odprla 1. oktobra z razstavo svojih del iz serije My Eternal Soul, pisanje japonskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Prijateljica Warhola, Judda, Cornella …

Yayoi Kusama se je rodila leta 1929 v zimskem središču Nagano. Odraščala je v konservativni premožni družini in se že zgodaj, kljub nasprotovanju matere, v določeni meri pa prav zaradi tega, začela kaliti kot umetnica.

'I Who Have Arrived In Heaven' razstava

‘I Who Have Arrived In Heaven’ razstava

Leta 1957 se je preselila v New York, kjer se je na vrhuncu razcveta poparta in hipijevskega gibanja družila z umetniki, kot so bili Donald Judd, Andy Warhol, Joseph Cornell in Claes Oldenburg. Po vrnitvi v domovino je bila najprej dejavna na področju trgovanja z umetninami, nato se je odločila za življenje v psihiatrični ustanovi, kjer prebiva od leta 1977.

Duševna stiska velik del njenega ustvarjanja

Za umetnico pravijo, da je njena ponavljajoča se uporaba pik in svetlih barv poustvaritev njenih vizualnih in zvočnih halucinacij, zaradi katerih je trpela v otroštvu.

Yayoi Kusama

Yayoi Kusama

Poleg slikarstva in kiparstva je Yayoi Kusama dejavna tudi na področjih filma, performansov in okoljskih instalacij. Napisala je tudi več romanov in kratkih zgodb, zbirko poezije in avtobiografijo.

Leta 2006 je postala prva Japonka, ki je prejela nagrado praemium imperiale, eno najprestižnejših in najvišje dotiranih japonskih nagrad za umetnike z globalnim vplivom.

'I Who Have Arrived In Heaven' razstava

‘I Who Have Arrived In Heaven’ razstava

Vir: STA
Foto: GettyImages

Na Japonskem lahko zaplavate v bazenu rdečega vina

Zakaj bi plavali v klorirani vodi, če lahko telo in dušo razvajate v kopeli iz rdečega vina? Kje? Na Japonskem, seveda. V kraju Hakone stoji Yunesson Spa Resort, raj za tiste, ki se težko ločite od svojega kozarca žlahtne kaplice.

V resortu namreč ponujajo precej nenavadne tretmaje, med njimi so kopeli v (precej razredčenem) rdečem vinu, zelenem čaju, kavi ali v sakeju – riževem vinu. Takšni tretmaji naj bi bili celo zdravilni – spomnimo – v vinu (in mleku) se je kopala tudi Kleopatra.

Če je zdravilnost vinske kopeli nekoliko vprašljiva, pa kopel v sakeju resnično pomaga pri odstranjevanju starostnih peg, kopel v zelenem čaju pa blagodejno vpliva na kožo in imunski sistem. Na zdravje, torej!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.